Så här använder du hälso- och sjukvårdstjänster utomlands (teckenspråk)
I hälso- och sjukvården i EU- och EES-länderna bemöts alla klienter jämlikt utifrån sitt vårdbehov. Du kan använda tjänsterna inom både den offentliga och den privata hälso- och sjukvården. Vården ges i enlighet med den nationella lagstiftningen.
Så här intygar du din rätt till vård utomlands
Europeiskt sjukvårdskort
Förhandstillstånd
S-blanketterna om boende
Videoinnehåll som text
Så här intygar du din rätt till vård utomlands
För att få vård inom landets offentliga hälso- och sjukvård med den lokala klientavgiften, måste du ha ett intyg över rätt till vårdförmåner. Intyg över rätt till vårdförmåner är bland annat det europeiska sjukvårdskortet, pass, förhandstillstånd och s-blanketterna för boende.
Vilket dokument som godkänns som ett intyg över rätt till vårdförmåner, beror på landet och syftet med din vistelse. Intygen över rätt till vårdförmåner som utfärdas av FPA är inte avgiftsbelagda.
Om du inte har ett intyg över rätt till vårdförmåner eller rätt att få ett sådant, betalar du vanligtvis alla vårdkostnader själv.
Europeiskt sjukvårdskort
Med det europeiska sjukvårdskortet får du medicinskt nödvändig vård under din tillfälliga vistelse i ett annat EU-/EES-land, Schweiz, Storbritannien eller Nordirland, till exempel på semestern. Kortet accepteras inom den offentliga hälso- och sjukvården och hos aktörer som har ingått ett avtal med den offentliga hälso- och sjukvården.
Med medicinskt nödvändig vård avses sådan vård som inte kan vänta tills du är hemma igen.
Du kan beställa det europeiska sjukvårdskortet hos FPA.
Förhandstillstånd
Förhandstillståndet är en betalningsförbindelse, utifrån vilken ditt välfärdsområde betalar de faktiska kostnaderna för vård som du har fått utomlands. Du betalar för vården endast samma klientavgift som invånare bosatta i landet. Om du bor i Finland ska du ansöka om förhandstillstånd hos FPA. Om du är stadigvarande bosatt utomlands ska du ansöka om förhandstillstånd hos myndigheten i ditt bosättningsland.
S-blanketterna om boende
Ibland är det inte ditt bosättningsland som står för dina vårdkostnader, utan till exempel landet där du arbetar. Om du flyttar till ett annat EU-/EES-land eller till Schweiz och något annat land än ditt bosättningsland ansvarar för dina vårdkostnader, registrerar socialförsäkringsmyndigheterna uppgifterna om din rätt till vård på pappersblanketter. När du vid tidpunkten för din flytt ber FPA att utreda din rätt att få sjukvård utomlands och i Finland, utfärdar FPA vid behov även S-blanketten för dig.
Patientskador utomlands
Videoinnehåll som text
Patientskador utomlands
Om du råkar ut för en patientskada utomlands:
- Fråga vårdgivaren eller kontaktpunkten i det vårdgivande landet hur du ansöker om ersättning. På patientskador tillämpas lagstiftningen i det vårdgivande landet.
- Du kan inte få ersättning från Finland.
- Du kan få fortsatt vård i Finland. Läkaren bedömer vilken slags vård du behöver och fattar beslut om din vård.
Om du reser till utlandet för planerad vård, se till patientsäkerheten redan innan resan på följande sätt:
- Säkerställ att vårdgivaren har ett tillstånd för sin verksamhet och en patientskadeförsäkring.
- Ta reda på bakgrunden för den behandlande läkaren och hens rätt att utöva yrket och begränsningar av denna rätt.
- Säkerställ att du har fått tillräckligt mycket information vården som du ska få och riskerna i anslutning till den.
Kontaktpunkten i det vårdgivande EU-landet svarar på frågor och hänvisar vid behov frågorna till rätt myndighet.
Vårdspråk och tolkning utomlands
Videoinnehåll som text
Vårdspråk och tolkning utomlands
Utomlands får du vård på vistelselandets språk. Säkerställ att du förstår informationen som rör din vård
FPA tillhandahåller tolktjänster även under en utlandsresa om du har beviljats rätt till tolktjänst för personer med funktionsnedsättning. Du kan få tolkning under en utlandsresa i högst två veckors tid. Ansök om rätt till tolk och beställ tolkningen i god tid före din resa.
Patienthandlingar utomlands
Videoinnehåll som text
Patienthandlingar utomlands
Patientuppgifterna överförs vanligtvis inte elektroniskt mellan EU-länderna. Om du reser utomlands för vård, måste du själv se till att uppgifterna överförs. Ta reda på vilka handlingar du ska ha med dig och på vilket språk. Du betalar själv kostnaderna för översättning. Kom också ihåg att be om att få dina handlingar med dig tillbaka till Finland. Låt översätta handlingarna till finska eller svenska om du behöver dem inom hälso- och sjukvården i Finland. Du betalar själv kostnaderna för översättning.