Hälso- och sjukvårdstjänster utomlands (teckenspråk)

EU-lagstiftningen tryggar din rätt till vård i ett annat EU-/EES-land samt i Schweiz, Storbritannien och Nordirland om du blir akut sjuk eller behöver vård för din långvariga sjukdom under en tillfällig vistelse. Du kan också fritt söka dig till planerad vård i dessa länder. Schweiz, Storbritannien och Nordirland har dock ingen lagstadgad skyldighet att ge dig vård om du på eget initiativ har rest till dessa länder för planerad vård.


Akut insjuknande utomlands

Om du behöver brådskande vård under din utlandsvistelse, ring nödnumret eller uppsök det närmaste sjukhuset. Nödnumret är 112 i alla EU-länder.  

Om du blir sjuk inom EU
Om du blir sjuk utanför EU
Videoinnehåll som text

Akut insjuknande utomlands

Om du behöver brådskande vård under din utlandsvistelse, ring nödnumret eller uppsök det närmaste sjukhuset. Nödnumret är 112 i alla EU-länder.  

Med det europeiska sjukvårdskortet får du medicinskt nödvändig vård under din tillfälliga vistelse i ett annat EU-/EES-land, Schweiz, Storbritannien eller Nordirland. Beställ kortet hos FPA. 

Med medicinskt nödvändig vård avses sådan vård som inte kan vänta tills du är hemma igen. En tillfällig vistelse avser vanligtvis en vistelse som varar mindre än sex månader, till exempel för semester eller utbytesstudier.

Utanför EU/EES-länderna, Schweiz, Storbritannien, Nordirland och Australien har du rätt till brådskande vård. Vanligtvis måste du själv betala dina vårdkostnader och därför är det tillrådligt att teckna en privat försäkring.  

Om du blir sjuk inom EU

Du får medicinskt nödvändig vård i andra EU-/EES-länder, Schweiz, Storbritannien och Nordirland, om du

  • blir akut sjuk,  
  • behöver vård på grund av försämring av en långvarig sjukdom eller 
  • i samband med graviditet eller förlossning.  

Om din sjukdom kräver regelbunden vård under din tillfälliga utlandsvistelse, ska du komma överens om ordnandet av vården i förväg med vårdgivaren. En läkare bedömer alltid vårdbehovet: du får den vård du behöver för att slippa avbryta resan på grund av vårdbehovet. Hur länge du vistas i landet påverkar hur omfattande vård du får.  

Vilken typ av vård som ges och i vilken omfattning beror också på vistelselandets lagstiftning. Du får inte nödvändigtvis samma vård som du skulle få i Finland.

Det europeiska sjukvårdskortet gäller inom den offentliga hälso- och sjukvården i EU-/EES-länderna, Storbritannien, Nordirland och Schweiz. När du visar upp kortet får du vård till samma pris och på samma sätt som lokala invånare. Du betalar den lokala klientavgiften för vården. Utan kortet kan du bli tvungen att själv betala de faktiska vårdkostnaderna. Du kan i efterhand söka ersättning för dessa hos FPA.

Om du blir sjuk utanför EU

Under din tillfälliga vistelse i Australien får du medicinskt nödvändig vård inom landets offentliga hälso- och sjukvårdssystem när du visar upp ditt FPA-kort och pass. Du får vård till samma pris som lokala invånare på grundval av den bilaterala överenskommelsen om social trygghet mellan Finland och Australien.

Överenskommelsen om social trygghet gäller dock inte studerande och forskare som vistas tillfälligt i Australien. Om du är studerande eller forskare är det tillrådligt att teckna en privat försäkring.

Utanför EU/EES-länderna, Schweiz, Storbritannien, Nordirland och Australien har du rätt till brådskande vård. Vården alltid ges i enlighet med i destinationslandets lagstiftning och hälso- och sjukvårdssystem. Vanligtvis måste du själv betala dina vårdkostnader och därför är det tillrådligt att teckna en reseförsäkring.

Söka vård utomlands

Vård utomlands utan förhandstillstånd
Vård utomlands med förhandstillstånd
Videoinnehåll som text

Planerad vård utomlands

Du har rätt att få vård i ett annat EU-/EES-land på samma villkor som landets invånare. Du kan åka utomlands för att använda tjänster inom både primärvården och den specialiserade sjukvården och även för att få vård för en långvarig sjukdom. Dessutom kan serviceproducenterna inom hälso- och sjukvården i Schweiz, Storbritannien och Nordirland självständigt fatta beslut om huruvida de ger vård till klienter som kommer från utlandet. Vården ges alltid i enlighet med destinationslandets lagstiftning och hälso- och sjukvårdssystem.

EU- och EES-länderna har dock ingen skyldighet att erbjuda klienter som söker vård från utlandet följande hälso- och sjukvårdstjänster:

  • långvarig vård och andra tjänster, vars syfte är att stöda personen i vanliga, dagliga funktioner
  • organtransplantationer,
  • vaccinationer och vaccinationsprogram.

Du kan resa utomlands för planerad vård antingen på eget initiativ eller med ett förhandstillstånd som beviljas av FPA. Om du söker dig till vård på eget initiativ, betalar du alla vårdkostnader själv. Du kan i efterhand ansöka om ersättning för kostnaderna hos FPA. Om du reser utomlands för planerad vård med förhandstillstånd, betalar du samma klientavgift för din vård som lokala invånare.

Du kan också resa till andra länder än medlemsländerna i EU/EES, Schweiz, Storbritannien eller Nordirland, men möjligheten att få vård beror på destinationslandets lagstiftning. I andra länder har vårdgivarna inte en lagstadgad skyldighet att ta emot dig som patient om du har rest till landet för att använda hälso- och sjukvårdstjänsterna. Då ersätter inte heller FPA vårdkostnaderna.

Vård utomlands utan förhandstillstånd

Om du söker dig till vård på eget initiativ (dvs. utan förhandstillstånd), behöver du inte meddela detta på förhand till FPA eller andra myndigheter.

Om du åker till utlandet för vård utan ett förhandstillstånd:

  • Ta reda på en lämplig vårdenhet och kom överens om vårdarrangemangen med vårdgivaren.
  • Skaffa remiss från en läkare om vårdenheten kräver det. Du kan också behöva en remiss för FPA:s ersättning. I EU-/EES-länderna och Schweiz duger ofta en engelskspråkig remiss skriven i Finland som sådan, men vårdgivaren kan även kräva remiss från en lokal läkare.

Betala kostnaderna med anknytning till vården och ansök om ersättning för dem hos FPA i efterhand.

Vård utomlands med förhandstillstånd

Om du reser utomlands för planerad vård med förhandstillstånd, betalar du samma klientavgift för din vård som lokala invånare. Att söka vård med förhandstillstånd är förmånligare för dig, men det finns vissa villkor för beviljandet av förhandstillstånd.

FPA måste bevilja dig ett förhandstillstånd om följande villkor uppfylls:

  • Ditt vårdbehov är medicinskt motiverat.
  • Du har rätt att få behandlingen i fråga inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland, och
  • den offentliga hälso- och sjukvården kan inte inom en medicinskt sett rimlig tid ordna vården för dig i Finland.

Förhandstillståndet är giltigt i EU- och EES-länderna, Storbritannien och i Schweiz. Om du reser utomlands för planerad vård med förhandstillstånd, leta reda på en lämplig vårdgivare och ta reda på om denne accepterar förhandstillstånd. Ansök om förhandstillstånd hos FPA och kom överens om arrangemangen kring vården med vårdgivaren. Ta med dig blanketten för förhandstillstånd som FPA har skickat till dig.

Din rätt till vård när du flyttar utomlands

Flytta utomlands som studerande eller forskare
Flytt utomlands: arbetstagare eller företagare i Europa
Flytt utomlands: arbetstagare eller företagare utanför Europa
Flytt utomlands: som pensionär i Europa
Flytt utomlands: som pensionär utanför Europa
Videoinnehåll som text

Din rätt till vård när du flyttar utomlands

När du flyttar utomlands avgörs din rätt till vård i enlighet med destinationslandets lagstiftning, syftet med flytten och dess varaktighet.  En utlandsvistelse betraktas vanligtvis som permanent om den varar över sex månader.

Om du är stadigvarande bosatt utomlands kan du oftast inte vara sjukförsäkrad i Finland och du får inte vård eller FPA-ersättning i Finland. Ta i god tid före flytten reda på hur du kan registrera dig i hälsovårdssystemet i det nya bosättningslandet. 

Personer som ingår i vissa människogrupper kan få vård eller FPA-ersättning i Finland, även om de vistas stadigvarande utomlands. Sådana personer är till exempel utsända arbetstagare och studerande som avlägger hela sin examen utomlands.

Om du ska flytta utomlands, ta hand om följande innan du åker:

  1. Anmäl din utlandsflytt till FPA, om FPA betalar dig någon förmån eller om du har det europeiska sjukvårdskortet. Anmäl alltid utlandsarbete till FPA.
  2. Gör också en flyttanmälan till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

Flytta utomlands som studerande eller forskare

När du flyttar till ett EU-/EES-land, Schweiz, Storbritannien eller Nordirland ordnas din hälso- och sjukvård enligt följande:

  • Du får medicinskt nödvändig vård om du har ett europeiskt sjukvårdskort.
  • Du betalar endast den lokala självriskavgiften för vården. Om du av någon anledning blir tvungen att själv betala den faktiska vårdkostnaden kan du i efterhand ansöka om ersättning hos FPA.

När du flyttar till ett land utanför EU, tänk på följande:

  • Du betalar själv kostnaderna för hälso- och sjukvård. Du får ingen ersättning för kostnaderna hos FPA.
  • Det är tillrådligt att teckna en reseförsäkring.
  • I Québec i Kanada kan du också få vård med stöd av överenskommelsen om social trygghet mellan Finland och Québec. Beställ ett intyg hos FPA, med vilket du kan intyga din rätt till vård i Québec.

När du flyttar till utlandet som studerande eller forskare får du vanligtvis vård inom den offentliga hälso- och sjukvården under dina besök i Finland på samma sätt som förut. Innan du flyttar utomlands, ta reda på om du behöver ett intyg över rätt till vårdförmåner som beviljas av FPA.

Flytt utomlands: arbetstagare eller företagare i Europa

När du flyttar till ett EU-/EES-land, Schweiz, Storbritannien eller Nordirland för att jobba gäller följande för din hälso- och sjukvård:

  • Du får vanligtvis vård i sysselsättningslandet på samma sätt och till samma pris som landets invånare. Fråga myndigheterna i sysselsättningslandet hur din sjukförsäkring ordnas.
  • Du kan använda det europeiska sjukvårdskortet som beviljats av arbetsgivarlandet när du är på besök i Finland och du behöver offentlig hälso- och sjukvård.
  • Om en finländsk arbetsgivare skickar dig till ett annat land, får du vanligtvis vård med det europeiska sjukvårdskortet som beviljats av FPA eller med ett intyg från FPA. Fråga FPA hur din sjukförsäkring ordnas.
  • Om du är utsänd arbetstagare får du vård i Finland på samma sätt som förut när du är på besök i Finland.

Flytt utomlands: arbetstagare eller företagare utanför Europa

När du flyttar till ett land utanför EU för att jobba, tänk på följande:

  • Du betalar själv kostnaderna för hälso- och sjukvård och kan inte få ersättning från FPA.
  • Ta i förhand reda på hurdan vård du har rätt till i det nya landet och huruvida du behöver en försäkring.
  • Om du flyttar till Québec i Kanada tillfälligt eller som utsänd arbetstagare får du vård på samma sätt som lokala invånare. Fråga om detaljerna hos myndigheterna i Quebec.
  • Om du jobbar utomlands tillfälligt, det vill säga under mindre än sex månader, får du vård i Finland på samma sätt förut.
  • Om du jobbar utomlands i mer än sex månader, får du vård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland endast om du har en hemkommun i Finland. Utan hemkommun får du endast brådskande vård. Utred frågan om hemkommun med Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.
  • Om du är utsänd arbetstagare i Israel får du vård i Finland på samma sätt förut, även om du inte har en hemkommun i Finland.

Flytt utomlands: som pensionär i Europa

När du som pensionär flyttar till ett EU-/EES-land, Schweiz, Storbritannien eller Nordirland ordnas din hälso- och sjukvård enligt följande:

  • Om du flyttar stadigvarande och får pension från Finland, utreder FPA din rätt att få hälso- och sjukvård i bosättningslandet så att Finland betalar för vården.
  • FPA kan bevilja dig ett intyg över rätt till vårdförmåner som du ska registrera hos myndigheterna i ditt bosättningsland.
  • FPA utfärdar dig ett europeiskt sjukvårdskort för pensionstagare, med vilket du får vård i ditt nya bosättningsland på samma sätt som lokala invånare.
  • När du är på besök i Finland får du med det europeiska sjukvårdskortet vård på samma sätt som de som bor i Finland.

Om du flyttar tillfälligt, med andra ord för en kortare tid än sex månader, får du medicinskt nödvändig vård med det europeiska sjukvårdskortet. Du betalar endast den lokala självriskavgiften för vården. Om du av någon anledning blir tvungen att själv betala den faktiska vårdkostnaden kan du i efterhand ansöka om ersättning hos FPA. I Finland får du vård på samma sätt som förut.

Flytt utomlands: som pensionär utanför Europa

När du som pensionär flyttar till ett land utanför EU, tänk på följande:

  • Du betalar själv kostnaderna för hälso- och sjukvård och kan inte få ersättning från FPA.
  • Ta i förhand reda på hurdan vård du har rätt till i det nya landet och huruvida du behöver en försäkring.
  • Om du som pensionär flyttar permanent till Chile får du sjukvård på samma villkor som lokala pensionärer.
  • När du är på besök i Finland får du vård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland endast om du har en hemkommun i Finland. Utan hemkommun får du endast brådskande vård. Utred frågan om hemkommun med Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

Bekanta dig även med dessa ämnen: